Träffa några av våra medlemmar!

Mer som en klubb där man tränar än som ett gym

“Jag har alltid tränat, motionsgympa i olika former och i olika organisationer. Men sedan jag hittade Activage är det här jag blivit kvar, allt mer engagerad dessutom.”

Ewa Wigers hörde om Activage via sin dotter och fick sedan syn på en annons när det första centret öppnade. Det ligger på söder och har varit öppet i tre år. Ungefär lika länge som Ewa kommit dit för två eller tre cirkelpass i veckan. Visst handlar Activage om träning och att hålla sig i form, menar Ewa, men det är inte allt.

“Det är mycket socialt runt omkring träningen. Dels blir det ju en slags gemenskap i cirkelpassen, men sedan har vi ju våra lounger också. Där slår man sig gärna ner efter träningen, för att varva ner, ta igen sig och prata lite. Det är en av sakerna som skiljer Activage från ett annat gym. Här blir det liksom mer som en klubb man är med i, där man tränar så klart men också där man har sina kompisar.”

Aktiviteter och gemenskap vid sidan om träningen
Ewa berättar också om några av de aktiviteter som medlemmarna varit med och startat vid sidan av träningen. Där finns bokcirklar och boulegrupper men också after gym med trubadur vissa fredagar. Dessutom händer mycket annat, både i och utanför Activagelokalerna. För Ewas del har medlemskapet hos Activage också lett till ett djupare engagemang.

“Jag är en av ungefär tio loungevärdar som jobbar på centren. Att vara värd innebär just att ta hand om alla som besöker oss så fort de kommer innanför dörren. Att jag kände mig sedd och väl omhändertagen från första början var viktigt för mig när jag började träna, nu är det roligt att själv kunna bidra till samma sak. Mer konkret är mina uppgifter att komplettera tränarna, som jag tycker är fantastiska. Men de leder ju pass, har introduktioner och annat. Då blir det vi loungevärdar som ser till att resten funkar – berättar om verksamheten, hjälper till med inloggning, svarar i telefon, ser till att Activage har tid med alla som kommer till oss. För här känner man sig bekväm, oavsett förmåga och eventuella krämpor. Hos oss är det inte som på andra gym – här behöver man inte känna sig rädd eller obekväm för att man är lite äldre.”

Det efterlängtade gymmet

Peder Halling har alltid sett till att röra mycket på sig. Han tycker både kropp och själ mår bra av det och hans långa motionspromenader tog honom regelbundet förbi Activage på Östermalm. Redan innan det hade öppnat. Premiären skedde ungefär samtidigt som Peder trappade ner jobbet lite och blev halvtidspensionär. Det blev en utmärkt möjlighet att trappa upp motionen, och Activage visade sig vara helt rätt för Peder.

“När pensionen började närma sig tänkte jag att det kanske var dags att börja röra på mig lite mer organiserat. Så gick jag ju förbi det där gymmet var och varannan dag, och tänkte att det här blir perfekt till jag går i pension. Till slut öppnade de, jag var nog en av de första medlemmarna och jag kommer att bli kvar ett bra tag.”

Träna samtidigt – på sina egna villkor
Peder berättar att cirkelträningen vid en första anblick kanske kan verka enkel. Men i själva verket blir den precis så tuff som man själv vill eftersom det både går att variera belastning och intensitet.

“Under cirkelpassen får man en gemenskap samtidigt som alla jobbar på sina egna villkor. Dessutom är det väldigt positivt att ha en instruktör med under passet. Ledarna hos Activage är väldigt skickliga, engagerade, kunniga och inspirerande.”

Aldrig för sent att börja
Ambitionen för Peder är att göra tre gympass per vecka. Det lyckas inte riktigt jämt men det blir sällan mindre än två träningar varje vecka. Något som ger resultat, inte minst i kombination med de långa promenader Peder tar.

“Efter att man börjat träna känner man ganska snabbt att man blir starkare och stabilare. Det är aldrig för sent, man blir aldrig för gammal för att träna upp sina muskler. Det har jag märkt på mig själv, och det har jag sett på mina träningskompisar.”