fbpx
 In Artiklar

Träna med smärta och artros

Många av oss kommer att känna ett visst obehag av att utföra muskelstärkande fysisk aktivitet, särskilt i leder som är drabbade av någon form av ledsjukdom som t.ex. artros. Det finns dock ingen evidens för att detta innebär att det varken är farligt, skadligt eller negativt att träna med artros. Kroppens olika vävnader som skelettet, muskler och brosk har en mycket god förmåga att anpassas och stärkas av styrketräning. I en stor undersökning med flera tusentals individer med artros så såg man en 25% minskning av smärta efter endast 6 veckors träning 2 gånger i veckan.

I likhet med det som nämnts tidigare i texten så finns det även i detta avseende studier som visar att personer som tränar i grupp under ledning av en välutbildade och kunniga tränare få en större smärtlindring än de som tränar på egen hand hemma. Förklaringen till detta är dock detsamma och beror troligen på att vi känner större tillit och därför tränar mer intensivt när vi har en tränare närvarande.

Träna med smärta och artros

Öka belastning

Trots att det finns ett visst obehag eller smärta så bör du öka belastningen i takt med att kroppen blir starkare, med vissa enkla regler att följa framtagna av dessa forskare.

  1. Smärtan efter träning bör vara uthärdlig.
  2. Du bör inte uppleva ökad smärta från dag till dag.

Utvärdera smärtan dagligen efter träning på en skala från 0–10:

  • 0–2: Ofarlig smärta
  • 2–5: Uthärdlig smärta
  • 5–10: Undvik (och anpassa träningen nästa gång)

Så om du uppskattar att du ligger på en 3a på smärtskalan under normala levnadsvanor och du sedan efter träning upplever smärtan som en 5a så är det fortfarande helt okej. Om du istället efter träning uppskattar att du befinner dig på en 7a på smärtskalan så har du troligtvis arbetat på en belastning eller en intensitet som kroppen inte riktigt var redo för än. Då rekommenderas det att du tar något lägre belastning vid nästa träningstillfälle.

Det är väldigt sällan som träning inte är rekommenderat vid skada eller sjukdom och med denna enkla regel kan du hjälpa till att anpassa träningens belastning för att passa kroppens nuvarande tolerans. På fyss.se kan du läsa mer om rekommendationer kring träning för olika sjukdomar.

Boka kostnadsfri prova-på »

Senaste nytt